asimbibastos news
Άλλο πρόσωπο, το οποίο κατονομάζει ως τον Έλληνα Φαλτσιάνι δείχνει ο 35χρονος που συνελήφθη κατηγορούμενος για κατοχή ευαίσθητων προσωπικών και φορολογικών δεδομένων εννέα εκατομμυρίων πολιτών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της zougla.gr, ο συλληφθείς έχει ήδη κατονομάσει στις Αρχές τον άνθρωπο, ο οποίος, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται, του έδωσε το επίμαχο αρχείο προκειμένου να το επεξεργαστεί και να το μετατρέψει σε άλλη μορφή.
Ο 35χρονος αποδέχεται την επεξεργασία του αρχείου, αρνείται όμως κατηγορηματικά ότι κατά τη διάρκεια αυτής είδε το περιεχόμενο. Κύκλοι της αστυνομίας δίνουν μια επιπρόσθετη πληροφορία, ότι το πρόσωπο που είχε στην κατοχή του το αρχείο και τού το έδωσε, είναι υπάλληλος του υπ. Οικονομικών και μάλιστα σε ανώτερη θέση.
Το αρχείο αυτό δόθηκε προς επεξεργασία από τον συλληφθέντα το 2009 και περιέχει δύο συγκεκριμένα ψηφιακά αρχεία από το Taxis και το Elenxis. Στην πιάτσα, η κάθε λίστα προσώπων ανά περίπτωση και κατηγορία κοστίζει από 60.000 έως 100.000 ευρώ.
«Με συνάντησε και μου έδωσε το ψηφιακό αρχείο ζητώντας μου να το επεξεργαστώ, καθώς ασχολούμαι με υπολογιστές και γνωρίζω από τέτοια πράγματα. Πράγματι, το επεξεργάστηκα, χωρίς όμως να δω το περιεχόμενό του», φέρεται να υποστήριξε μετά τη σύλληψή του.
Για να ενισχύσει μάλιστα τους ισχυρισμούς του, ζήτησε να πραγματοποιηθεί άρση του απορρήτου των τραπεζικών του λογαριασμών, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν έχει γίνει καμία κίνηση.
Παράλληλα, ως επιχείρημα προβάλλει το γεγονός ότι αφενός το επίμαχο αρχείο έφερε το όνομά του (και δεν έκανε τίποτα ώστε να το αλλάξει) και αφετέρου ότι, ενώ όπως λέει γνώριζε ότι οι Αρχές διεξάγουν έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση, δεν έσβησε το αρχείο από τον υπολογιστή του, θεωρώντας ότι δεν έχει προβεί σε κάποια αξιόποινη ενέργεια.
Ψάχνουν την «πηγή»
Σε κυνήγι ευρέως της «πηγής» απόκτησης των δεδομένων έχουν επιδοθεί πλέον οι άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς κύριο μέλημα της υπηρεσίας αποτελεί ο εντοπισμός του σημείου από το οποίο έγινε η διαρροή των πληροφοριών.
Οι άντρες της Δίωξης διεξάγουν έρευνα προκειμένου να εντοπίσουν τον άντρα που κατονόμασε ο 35χρονος, αφού, όπως φαίνεται, αυτός αποτελεί τη «γέφυρα» μεταξύ των δεδομένων και της «πηγής» από την οποία διέρρευσαν.
Η έρευνα
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία ενός πολίτη στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ότι άγνωστο άτομο κατέχει παράνομα, σε ψηφιακή μορφή, μεγάλο αριθμό αρχείων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Ύστερα από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, εξειδικευμένοι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν διαδικτυακή αστυνομική έρευνα και κατάφεραν να εντοπίσουν τα ψηφιακά ίχνη του εμπλεκόμενου στην υπόθεση ατόμου, που, όπως αποδείχθηκε αργότερα, ήταν ο 35χρονος συλληφθείς.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε αυθημερόν έρευνα στο σπίτι του, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος χωρητικότητας 320 GB και τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι άλλης χωρητικότητας.
Παράλληλα, ειδικό επιστημονικό προσωπικό της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διενεργεί έλεγχο σε εταιρείες που φέρονται να εμπλέκονται σε εμπορία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ευαίσθητων και μη, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση κατοχής απόρρητων στοιχείων από ιδιώτη.
Σύμφωνα με την Αρχή, ο έλεγχος έχει αποδώσει ήδη πληθώρα στοιχείων, τα οποία και βρίσκονται υπό επεξεργασία για την κατάρτιση του τελικού πορίσματος. Με βάση το πόρισμα, θα κινηθεί η διαδικασία για την επιβολή διοικητικών ποινών σε βάρος των εμπλεκομένων αλλά και την απόδοση ποινικών ευθυνών.
Με έγγραφο της Αρχής, αφού γνωστοποιήθηκαν στοιχεία του ελέγχου στη Διεύθυνση Διώξεως Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ζητήθηκε η συνδρομή της υπηρεσίας για τη συνέχισή του, με τη διενέργεια έρευνας στα ηλεκτρονικά αρχεία ατόμου για το οποίο προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις περί εμπλοκής του στην υπόθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου