Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ερευνα της Metron Analysis: Δυσαρέσκεια, απαξιωμένη κυβέρνηση και προβάδισμα 3 μονάδων, του ΣΥΡΙΖΑ !

asimbibastos news

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης όσον αφορά στην εκτίμηση ψήφου έχουν ως εξής:


ΣΥΡΙΖΑ: 29,5%
ΝΔ: 26,5%
ΠΑΣΟΚ: 6,7%
ΔΗΜΑΡ: 6%
«Ανεξάρτητοι Έλληνες»: 8%
«Χρυσή Αυγή»: 12%
ΚΚΕ: 5,5%
Οικολόγοι Πράσινοι 2,1%
Άλλο κόμμα: 3,6%


Δυσοίωνο προβλέπουν το μέλλον τους οι Ελληνες. Σε συντριπτικά ποσοστά δεν είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον των ίδιων και της χώρας, θεωρούν ότι οδεύουμε στη λάθος κατεύθυνση, αλλά και ότι δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο χρεοκοπίας, παρά την ψήφιση του Μνημονίου 3, που πιστεύουν ότι δεν έπρεπε να γίνει, διότι απέτυχε, και ζητούν την καταγγελία του.

Απαξιώνουν την κυβέρνηση και τους θεσμικούς παράγοντες και στην πρόθεση ψήφου δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες (22% έναντι 19,8% της Ν.Δ.). Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (29,5%, έναντι 26,5% της Ν.Δ.) στην αναγωγή ψήφου επί των έγκυρων ψηφοδελτίων. Στη δε παράσταση νίκης, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται με 46% έναντι 26% της Ν.Δ.

Πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται ο δημοφιλέστερος εκ των πολιτικών αρχηγών -έπεται ο Πάνος Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων- ενώ ο έως τώρα δημοφιλέστερος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης πέφτει στην τρίτη θέση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην τέταρτη.

Στο ερώτημα, ωστόσο, για τον καταλληλότερο για την πρωθυπουργία, πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας είναι ισόπαλος με τον Αντώνη Σαμαρά με ποσοστό 20%, ενώ προηγείται σταθερά ο «Κανένας» με 39%.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με την εκτίμηση του εκ των αναλυτών της έρευνας Στράτου Φαναρά, η στροφή που σημειώνεται «δεν συγκροτεί μια εναλλακτική πρόταση, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει πολιτικούς συμμάχους, ενώ το προβάδισμα και η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ αντανακλά την κατάρρευση του μεταπολιτευτικού μοντέλου».

Δεν είναι τυχαίο ότι η Χρυσή Αυγή σταθεροποιείται στην τρίτη θέση, ενώ εμφανίζεται σε ζητήματα που αφορούν τον νόμο και την τάξη ως το καταλληλότερο κόμμα να τα διαχειριστεί.

Πάντως και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις τους για το μέλλον, οι ερωτηθέντες δεν θέλουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ, όπως δεν θέλουν, σε ποσοστό 61%, τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Κι αυτό, παρόλο που θεωρούν -σε ποσοστό 85%- ότι τα δάνεια από την τρόικα μας δίνονται για να μας εκμεταλλευτούν και όχι για να μας βοηθήσουν.


Δύο στους τρεις αρνητικοί για την κυβέρνηση.  Ομως μόλις ο ένας στους τρεις θέλει πρόωρες εκλογές

Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι πολίτες από την κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται να επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Δύο στους τρεις ψηφοφόρους εκφράζονται αρνητικά για την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας και μόλις το 13% έχει θετική άποψη για τους κυβερνώντες.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους αναλυτές της έρευνας, φαίνεται να «κέρδισε» από την έκβαση του πρόσφατου Eurogroup, καθώς σημειώθηκε σημαντική διαφοροποίηση στην περίοδο μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού οργάνου, με τους θετικά διακείμενους να φτάνουν το 19%, έναντι του 12% πριν από την απόφαση.

Παρά τη γενικευμένη δυσαρέσκεια, οι πολίτες απορρίπτουν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς το 33% τις επιθυμεί ενώ το 61% διαφωνεί με τη διεξαγωγή τους. Μάλιστα, με τη σχετική πρόταση Τσίπρα συμφωνεί μόνο το 56% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ το 79% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θεωρεί ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κάθε πέρσι και καλύτερα
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι χειρότερη σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε καθοδικό σπιράλ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από 8 στους 10 πολίτες υποστηρίζουν πως η κατάσταση είναι δυσχερέστερη, με μόνο το 2% να θεωρεί ότι τα πράγματα βελτιώθηκαν, ενώ για το μέλλον το 78% διαβλέπει ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση και το 5% βελτίωση.

Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι (47%) θεωρούν ότι η χώρα τελικά θα χρεοκοπήσει και 4 στους 10 πιστεύουν ότι η κρίση θα ξεπεραστεί. Παρά την άσχημη εικόνα που έχουν οι πολίτες για την οικονομία, οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή είναι αρνητικό για τη χώρα (58%) και για τους ίδιους (57%).

Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά έχουν μειωθεί αισθητά (11 και 12 μονάδες, αντίστοιχα), ενώ το «αντι-ευρώ» μπλοκ έχει αυξηθεί 5 και 6 μονάδες, αντίστοιχα.

Οχι στο Μνημόνιο από το 64%

Σε ποσοστό 64% οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε καταγγελία του Μνημονίου διότι απέτυχε. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται κατά 86% από ερωτηθέντες οι οποίοι στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, 82% Ανεξάρτητους Ελληνες, 82% ΚΚΕ, 78% Χρυσή Αυγή και 67% λοιπά κόμματα.

Οι ψηφοφόροι των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης σε ποσοστά 48% της Ν.Δ., 37% του ΠΑΣΟΚ και 34% της ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι «πρέπει να τηρήσουμε το Μνημόνιο, ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να το βελτιώσουμε».

Επίσης, οι έχοντες οικογενειακό μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ είναι εκείνοι που σε ποσοστό 68% επιθυμούν την καταγγελία του Μνημονίου, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι και εκείνοι που παίρνουν πάνω από 2.000 ευρώ τον μήνα έχουν την ίδια άποψη σε ποσοστό 53%, έναντι 42% αυτών που θέλουν να συνεχίσουμε με το Μνημόνιο.

Τέλος, υπέρ της καταγγελίας τάσσονται περισσότερες γυναίκες (65%), έναντι των ανδρών (64%), αλλά και οι εργάτες (72%) έναντι των άλλων επαγγελματικών τάξεων.

Πρόθεση ψήφου – εκτίμηση ψήφου – παράσταση νίκης

Τόσο η πρόθεση ψήφου όσο και η εκτίμηση δείχνουν ότι στη μετεκλογική συγκυρία ενισχύονται κυρίως τα κόμματα που δεν έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης, και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, που περνά στην πρώτη θέση, αλλά -δυστυχώς- και η Χρυσή Αυγή, που διπλασιάζει τα ποσοστά της.

Με την εκτίμηση δειγματοληπτικού σφάλματος σε ποσοστό 1,8% και για τα δύο κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά 2,2% της Ν.Δ.

Στην εκτίμηση πάντως, με χρήση κάλπης και αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η Χρυσή Αυγή παραμένει στην τρίτη θέση, ανεβάζοντας τα ποσοστά της στο 12%. Η πτώση του ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερή, ενώ και η ΔΗΜΑΡ παρουσιάζει μικρή πτώση σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου (6,25%), με 6% σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, σε ποσοστό 46% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά, ενώ η Ν.Δ. έπεται με 26%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου