Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Σε κλοιό η Κωνσταντινούπολη



Τη μεγάλη ζαριά αποφάσισε να ρίξει ο Ταγίπ Ερντογάν στο τραπέζι του πολιτικού σκηνικού, επιλέγοντας την καταστολή των διαδηλωτών και την κινητοποίηση των οπαδών του στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Από το πρωί οι συνοικίες γύρω από το Ταξίμ και το Πέραν, και σε μια διάμετρο περί τα τρία χιλιόμετρα, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις σε παράταξη έχουν αποκλείσει όλες τις εξόδους και εισόδους από την ευρύτερη περιοχή και προς αυτή. Οκτώ στρατιωτικά φορτηγά με στρατιώτες, για πρώτη φορά από την αρχή των επεισοδίων, έκαναν την εμφάνισή τους στην περίμετρο της περιοχής Ταξίμ, πάνω από το Κουρτουλούς.

Από το βράδυ του Σαββάτου έως τα ξημερώματα της Κυριακής οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις υλοποίησαν το σχέδιο απομάκρυνσης των διαδηλωτών από την πλατεία Ταξίμ. Τελικός απολογισμός, τουλάχιστον 40 τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών. Από το μεσημέρι και μετά συνεργεία του Δήμου και της αστυνομίας προέβησαν σε καθαρισμό της πλατείας, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα στις 19.00, όταν και θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο συλλαλητήριο των οπαδών του Ερντογάν στην ίδια πλατεία. 

Παράλληλα στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα, γίνεται η περιφορά της σορού του διαδηλωτή που σκοτώθηκε από σφαίρα προ ημερών, με την αστυνομία να επιτίθεται στους διαδηλωτές κάνοντας χρήση χημικών και να τους απαγορεύει την πρόσβαση σε κεντρική πλατεία της πόλης, όπου είχε σημειωθεί και το τραγικό συμβάν. 

Από το πρωί παρατηρείται μεταφορά αστυνομικών μονάδων από την περιφέρεια προς την Κωνσταντινούπολη, ενώ νωρίτερα σημειώθηκαν και ορισμένες αψιμαχίες μεταξύ ομάδων διαδηλωτών και της αστυνομίας στα στενά που οδηγούν από την ακτή του Βοσπόρου προς το Ταξίμ, χωρίς ωστόσο αυτά τα μικροεπεισόδια να επεκταθούν. 

Σε ένδειξη συμπαράστασης έχουν δέσει στις προκυμαίες όλα τα πλοία, πλοιάρια και φέρι μποτ που πραγματοποιούν τα δρομολόγια μέσω του Βοσπόρου από την Πόλη στα Πριγκιποννήσια και στο Φενέρ Μπαχτσε, καθώς και από το Ντολμά Μπαχτσέ προς το Σκούταρι της ασιατικής ακτής, ενώ δεν πραγματοποιούνται ούτε τα δρομολόγια μέσω Βοσπόρου από τον Κεράτιο έως το Νιχόρι (Yenikoi) κατά μήκος της ευρωπαϊκής ακτής.

ο live streaming από την πλατεία Ταξίμ:




Ακόμη και στρατιωτική μονάδα μετακίνησε ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εξασφαλίσει τον έλεγχο της πλατείας Ταξίμ και των γειτονικών συνοικιών, ενόψει της συγκέντρωσης οπαδών του που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στον ίδιο χώρο.




Ισχυρές δυνάμεις αστυνομικών από διάφορες πόλεις της Τουρκίας βρίσκονται επί ποδός πολέμου στην Κωνσταντινούπολη. Η αστυνομία και ο στρατός συνεργάζονται για την περιφρούρηση της πλατείας Ταξίμ και του πάρκου Γκεζί. 


Στην Κωνσταντινούπολη οι αστυνομικές δυνάμεις έφθασαν στο σημείο να κυνηγούν διαδηλωτές ακόμη και μέσα στα πολυτελή ξενοδοχεία της Πόλης. Το βίντεο του Russian Today δείχνει διμοιρία ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας να κάνει άνω κάτω το ξενοδοχείο Χίλτον για να συλλάβει διαδηλωτές που είχαν τραπεί σε φυγή στο lobby για να σωθούν από τον καπνό των δακρυγόνων.






video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου