Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Διαβολοβδομάδα




Σε απεργιακό κλοιό, με έντονο πολιτικό και κοινωνικό καύσωνα, εισέρχεται αυτή την εβδομάδα η χώρα, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στα κάγκελα, τη δικομματική να επιχειρεί να διατηρήσει ισορροπίες τρόμου στην κυβερνητική πλειοψηφία κατά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να καταφτάνει στην πρωτεύουσα, κομίζοντας το ραβασάκι της Καγκελαρίου και… δώρα!

Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις λόγω του σχεδίου απολύσεων στο Δημόσιο. Οι απασχολούμενοι στο ΕΣΥ (ιατροί, διοικητικοί, νοσηλευτές) κατεβάζουν ρολά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι συνδικαλιστές φαίνεται να ξυπνούν από τη θερινή ραστώνη και προσπαθούν να συσπειρώσουν τους υπαλλήλους. Οι δήμαρχοι αντιδρούν και υποβάλλουν μαζικά τις παραιτήσεις τους. Οι δημοσιογράφοι και τεχνικοί της ΕΡΤ είναι έτοιμοι να δώσουν μάχη για τη Δημόσια Τηλεόραση. Οι εκπαιδευτικοί ξεσηκώθηκαν για τις καταργήσεις ειδικοτήτων, ηλεκτρονικής κάρτας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη συζητείται το Πολυνομοσχέδιο (συμπεριλαμβανομένου το θέμα της Δ.Τ) και την αμέσως επόμενη μέρα τίθεται προς ψήφιση με τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 6,3 δισ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο. Την Πέμπτη ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ και την Παρασκευή συζητείται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ.

Μπλακ άουτ σε δήμους-συγκεντρώσεις και ολονυκτία έξω από τη Βουλή
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για τις 16 Ιουλίου και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11:30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι δήμοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου για τις απολύσεις και από σήμερα μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας έως και την Τετάρτη, 17 Ιουλίου. Θα λειτουργήσουν μόνο οι κοινωνικές δομές, με εξαίρεση την Τρίτη, 16 Ιουλίου, παραμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου όπου δεν θα λειτουργήσει απολύτως τίποτα.

Σε ό,τι αφορά στην αποκομιδή απορριμμάτων, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τους κατά τόπους συλλόγους και ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν στις γειτονιές αλλά και έξω από τα σημεία υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μέσα σε κλίμα ανησυχίας και πίεσης από τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, στις 16.00 το μεσημέρι της Δευτέρας οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, Δ. Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης και Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα έχουν επαφές με στελέχη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Λίγο νωρίτερα, στις 14.00 το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλής των παρατάξεων που μετέχουν σε αυτήν θα συναντηθούν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο.

Στις 12.00 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, από την οποία θα ξεκινήσει και πάλι μηχανοκίνητη πορεία. Την ίδια ημέρα στις 20.00 η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Συντάγματος. Στο πλαίσιό του θα πραγματοποιηθεί και μουσική συναυλία.

Το βράδυ της Τρίτης, στις 20.30, παραμονή της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, θα γίνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, με προσπάθεια συμμετοχής όλων των κλάδων εργαζομένων του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα. Θα πραγματοποιηθεί ολονύχτια διαμαρτυρία, πιθανώς και με συναυλία συμπαράστασης.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν Τρίτη και Τετάρτη τα νοσοκομεία, οι μονάδες Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ
Την Τρίτη οι εργαζόμενοι στην υγεία συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ οι Ομοσπονδίες τους διοργανώνουν και νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 24, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τις 2.500 διαθεσιμότητες.

Χωρίς τρένα και προαστιακό την Τρίτη 
Προβλήματα στις μετακινήσεις του με τα τρένα του ΟΣΕ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο θα αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών στην γενική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Τρίτη 16 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα υπάρξουν από σήμερα Δευτέρα έως και την Τετάρτη ματαιώσεις των δρομολογίων. Παράλληλα την Τρίτη, ημέρα της γενικής απεργίας δεν θα διεξάγονται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών που ματαιώνονται είναι τα εξής: Δευτέρα 15/7/2013 (προηγούμενη ημέρα της απεργίας) Μεταξύ Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Αθηνών ματαιώνονται σε όλη τους τη διαδρομή τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 500, 501 Μεταξύ Αλεξανδρούπολης - Δικαιών ματαιώνεται σε όλη του τη διαδρομή το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 1686 Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Έδεσσας - Φλώρινας- Θεσσαλονίκης ματαιώνονται σε όλη τους τη διαδρομή τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 743, IC 85 Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Λάρισας - Θεσσαλονίκης ματαιώνονται σε όλη τους τη διαδρομή τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 3593, 3592 Μεταξύ Λάρισας - Βόλου- Λάρισας ματαιώνονται σε όλη τους τη διαδρομή τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 2576, 2577 Μεταξύ Πειραιά-Χαλκίδας ματαιώνεται σε όλη του τη διαδρομή το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 2536 Τρίτη 16/7/2013 (ημέρα απεργίας) Ματαιώνονται όλες οι διαδρομές των επιβατικών και εμπορικών αμαξοστοιχιών του Δικτύου, εκτός των διαδρομών των τουριστικών αμαξοστοιχιών σε : Ολυμπία - Πύργος - Κατάκωλο και Α. Λεχώνα - Μηλιές Επισημαίνεται επίσης, ότι μετά τη λήξη της απεργίας (Τρίτη προς Τετάρτη) μεταξύ Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Αθηνών, οι αμαξοστοιχίες 500 & 501 θα κυκλοφορήσουν χωρίς τα διδάπεδα οχήματα μεταφοράς αυτοκινήτων.

Την Τετάρτη 17/7/2013 (επόμενη ημέρα της απεργίας) Μεταξύ Αλεξανδρούπολης - Δικαίων ματαιώνεται σε όλη του τη διαδρομή το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 1681 καθώς και μεταξύ Φλώρινας - Θεσσαλονίκης το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας IC 82 Περισσότερες πληροφορίες στο επιβατικό κοινό παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr.

ΜΜΕ
Οι εργαζόμενοι στα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, δημόσια και ιδιωτικά, θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, για την Τρίτη 16 Ιουλίου, με 4ωρη στάση εργασίας την ίδια μέρα, από τις 10:00 έως τις 14:00, σε όλη τη χώρα. Αυτό αποφάσισαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ). Από την 4ωρη στάση εργασίας εξαιρούνται οι εντεταλμένοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί για την κάλυψη των απεργιακών κινητοποιήσεων και οι ηρωικά αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Οι τρεις Ομοσπονδίες καλούν όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11:30 πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και σε όλες τις άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Συγκεντρώσεις ετοιμάζονται και για την «υποδοχή» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα στις 18 Ιουλίου, ημέρα Πέμπτη.

Συναγερμός στα κομματικά επιτελεία
Έντονη ανησυχία επικρατεί στα κόμματα της συγκυβέρνησης προκειμένου να βγουν αλώβητα από την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και ο Α. Σαμαράς ενημερώνει διαρκώς για όλες τις εξελίξεις τον Ευ. Βενιζέλο.

Ο προβληματισμός που επικρατεί είναι έντονος καθώς αρχίζουν να βγαίνουν πλέον στο προσκήνιο οι αντιδράσεις των βουλευτών των δύο κομμάτων και η κοινοβουλευτική δύναμη συνολικά των δύο κομμάτων είναι 155 βουλευτές. Στην Ιπποκράτους το θέμα συζητείται συνεχώς σε συσκέψεις, όπου διατυπώνονται ενστάσεις ως προς συγκεκριμένες διατάξεις του ν/σ.

Στο βάθος… Σόιμπλε
Μία ημέρα μετά τη διαδικασία ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου, καταφτάνει στην Αθήνα ο μοναχικός λύκος, κομίζοντας την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να υποστηρίξει και διμερώς τη διαδικασία προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι γερμανικές εκλογές πλησιάζουν, η Μέρκελ κλείνει διακριτικά το παράθυρο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Αυτά άλλωστε είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Καγκελαρία.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ, άφησε να εννοηθεί ότι κατά τις διαδοχικές επαφές του Γερμανού αξιωματούχου ενδέχεται να ανακοινωθεί η σύσταση φορέα, ανάλογου με την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Γερμανίας KfW, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Εργαζόμαστε, και το σχέδιο είναι να υπάρξει κάποιας μορφής συνεννόηση» πρόσθεσε η κ. Κοτέ, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ποια μορφή μπορεί να έχει η συνεργασία. «Μπορεί και να υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU)», κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο Σόιμπλε θα γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Η συνάντηση των δυο ανδρών προγραμματίζεται να γίνει στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η επίσκεψη του υψηλόβαθμου Γερμανού αξιωματούχου στην ελληνική πρωτεύουσα, ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον κ. Σόιμπλε στις 26 Ιουνίου στο γερμανικό κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του γερμανικού προϋπολογισμού για το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου