Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Κύριε Σαμαρά ο πατέρας μου αυτοκτόνησε, για πιο πλεόνασμα μιλάτε;

Είμαι 19 χρονών, φοιτητής & ανασφάλιστος εργαζόμενος σε 2 δουλειές που μου πίνουν το αίμα. 

Δεν παραπονιέμαι. 

Στην Ελλάδα της κρίσης τους, το να έχω δύο δουλειές, έστω και αν μαζί αθροίζουν 750€ μηνιαίως με καθιστούν προνομιούχο. Από αυτές τις δουλειές εξάλλου έχει φαγητό η μητέρα μου και η 12χρονη αδερφή μου. 

Δεν έχω και πολλές επιλογές. 



Όντας ανασφάλιστος είμαι και φοροφυγάς. Ναι ναι, αυτός που ψάχνει όλη μέρα η κυβέρνηση. Έχω εισοδήματα και δεν τα δηλώνω. (Γιάννη Στουρνάρα, ακούς; ) 

Δεν ήμουν πάντα φοροφυγάς όμως. 

Μόλις 1 χρόνο πριν ήμουν ένα χαμογελαστό παιδί με όρεξη και όνειρα. 

Προερχόμενος από οικογένεια της μεσαίας τάξης όπως μας αποκαλούσαν, είχα κάθε λόγο να πιστεύω πως έχω τη δυνατότητα να έχω μια ευτυχισμένη απλή ζωή. 

Ο πατέρας μου, ελεύθερος επαγγελματίας δεν ήταν ποτέ πολύ στο σπίτι. Δούλευε όλη μέρα για να μας προσφέρει το καλύτερο. 

Ποτέ δεν ήταν η ζωή τόσο εύκολη όσο θέλουν να την παρουσιάζουν. 

Το κόστος ζωής ήταν πάντα υψηλότατο για τους απλούς ανθρώπους. Φροντιστήρια, αγγλικά, χαρτζιλίκι, ενοίκιο, φαγητό, ένδυση, λογαριασμοί, φόροι, δεν ήταν εύκολο να καλυφθούν. Ο πατέρας μου όμως δούλευε όλη ημέρα και τα κατάφερνε. 

Στις αρχές του 2008 άρχισαν όμως τα πρώτα προβλήματα. Τα χρήματα δεν έφταναν. Ο πατέρας μου είχε δύο επιλογές. Είτε να στερήσει από το παιδί του βασικές παροχές για τη μόρφωση του και άλλα χρήματα από τον υπόλοιπο οικογενειακό προϋπολογισμό, είτε να το παλέψει μόνος του με δανεικά από τις τράπεζες. 

Επέλεξε να δανειστεί & να το παλέψει μόνος του. 

Στα τέλη του 2012 τα χρέη του προς το δημόσιο & τις τράπεζες είχαν φτάσει κάπου στις 145.000€ . Η πίεση από τις εισπρακτικές εταιρείες & από την τηλεόραση μέσω των δημοσιογράφων-τρομοκρατών αφόρητη. 

Ο πατέρας μου ένα ωραίο μεσημέρι, βγήκε στην αυλή μας, κοίταξε τον ήλιο & αυτοπυροβολήθηκε με την κυνηγητική του καραμπίνα. 

Η ζωή μας ανατράπηκε για πάντα. Δεν έπρεπε να το κάνει αυτό. Δεν έπρεπε να τους κάνει τη χάρη. Έπρεπε να αδιαφορήσει & να τους αφήσει να λένε ότι θέλουν. 

Δεν χρεώνω την αδυναμία του πατέρα μου στον Σαμαρά. Ο πατέρας μου κρίνοντας εκ’ του αποτελέσματος ήταν αδύναμος . 

Όμως αν δεν κυνηγούσαμε το success story θα ήταν ακόμη μαζί μας. Αν το κράτος δεν κυνηγούσε τους απλούς πολίτες ο πατέρας μου θα ήταν μαζί μας… 

Αν το κράτος έβαζε φυλακή όσους πολιτικούς & επιχειρηματίες έφαγαν δισσεκατομμύρια δημοσίου χρήματος ο πατέρας μου θα ήταν μαζί μας… 

Αν το κράτος έβαζε πάνω από όλα τους πολίτες του & μετά τους τοκογλύφους ο πατέρας μου θα ήταν μαζί μας… 

Αν το κράτος ενδιαφερόταν για τη γεννιά μου ο πατέρας μου θα ήταν μαζί μας & εγώ θα ήμουν ακόμη ένας νέος άνθρωπος με όνειρα & θα μπορούσα να χαμογελάσω. 

Κύριε Σαμαρά ο πατέρας μου αυτοκτόνησε, για πιο πλεόνασμα μιλάτε;

5 σχόλια:

  1. Με 4.000 αυτοκτονίες συμπολιτών μας στην πλειοψηφία τους ανθρώπων με οικογένεια που μέχρι χτες ζούσαν μια φυσιολογική ζωή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάμε ένα ένα λοιπόν:

    - "Ο πατέρας μου είχε δύο επιλογές. Είτε να στερήσει από το παιδί του βασικές παροχές για τη μόρφωση του και άλλα χρήματα από τον υπόλοιπο οικογενειακό προϋπολογισμό, είτε να το παλέψει μόνος του με δανεικά από τις τράπεζες" : είναι σαφές ότι αν όλοι στερούμαστε κάποιες παροχές για τους εαυτούς μας και δεν υπογράφαμε δανειακά συμβόλαια, τότε όλα θα ήταν καλύτερα. Αλλά στην Ελλάδα πολλοί προτίμησαν να μη θυσιάσουν το βιοτικό τους επίπεδο και να επιλέξουν τα δανεικά...Το ίδιο και η χώρα, με τα γνωστά αποτελέσματα. Εκτός εαν θέλαμε να πάρουμε τα δανεικά, αλλά να μη τα πληρώσουμε, οπότε και λεγόμαστε μπαταχτσίδες....

    - "Αν το κράτος δεν κυνηγούσε τους απλούς πολίτες ο πατέρας μου θα ήταν μαζί μας" : δηλαδή όταν παίρνεις δανεικά και δεν τα δίνεις και όταν χρωστάς φόρους και δεν τους πληρώνεις (έστω και αν είσαι...απλός πολίτης) δεν πρέπει ο δανειαστής ή το κράτος να σου τα ζητήσει???

    - " Αν το κράτος έβαζε φυλακή όσους πολιτικούς & επιχειρηματίες έφαγαν δισσεκατομμύρια δημοσίου χρήματος ο πατέρας μου θα ήταν μαζί μας": δηλαδή αν το κράτος έβαζε στη φυλακή 100 Τσοχατζόπουλος ακόμα (και πολύ παραπάνω θα έπρεπε κανονικά) τα χρέη του πατέρα θα διαγράφονταν???

    - "Αν το κράτος έβαζε πάνω από όλα τους πολίτες του & μετά τους τοκογλύφους ο πατέρας μου θα ήταν μαζί μας… " Το κράτος δανείζεται από την Τροϊκα με περίπου 2%. Πριν την κρίση το κράτος δανείζονταν με 6%..Βρες το λάθος.....

    - το 4000 αυτοκτονίες είναι ένα "τηλεοπτικό" νούμερο...απλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το υπέρογκο χρέος της χώρας ευθύνονται οι τράπεζες! Το κράτος δανείστηκε τεράστια ποσά τα οποία χάρισε στης τράπεζες (για την ακρίβεια μπήκε εγγυητής των δανείων των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ τα οποία ανέρχονται σε 233 δις. τα τελευταία 4 χρόνια! )
      Μπήκαμε στο μνημόνιο και υποβαλλόμαστε σε άγρια φοροεπιδρομή λόγω του μεγάλου μας ελλείμματος. => Το έλλειμμα αυξήθηκε λόγο της αύξησης του χρέους=> Το χρέος αυξήθηκε λόγο της αύξησης του δημόσιου δανεισμού => Ο δημόσιος δανεισμός αυξήθηκε για να σωθούν οι τράπεζες! => Τα δεινά που περνάει ο Ελληνικός λαός οφείλονται στην ''φιλοτραπεζική'' πολιτική των κυβερνήσεών μας.
      Η αδυναμία των πολιτών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους οφείλεται στην μείωση του εισοδήματός τους.=> Το εισόδημά τους μειώθηκε εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας. => Η φορολογία αυξήθηκε για να κατορθώσει το κράτος να εξυπηρετήσει το αυξημένο χρέος.=> Το χρέος αυξήθηκε (όπως προείπαμε) εξαιτίας των τραπεζών. =>
      Οι πολίτες μέσω των φόρων τους εξυπηρετούν τα δάνεια των τραπεζών! Την ίδια ώρα οι τράπεζες τους ζητάν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους! Τα δάνεια τα οποία είχαν λανθασμένα δώσει κατασπαταλώντας τα αποθεματικά τους!Την κακοδιαχείριση των τραπεζών την πληρώνουν οι πολίτες:
      α) Μέσω της φορολογίας!
      β) Μέσω της γενικότερης διάλυσης της οικονομίας!

      ''Συνολικά 113 δις χρωστούν οι Έλληνες σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έλαβαν κατά την περίοδο της εφαρμογής της πολιτικής του «φτηνού» χρήματος από τις τράπεζες.''
      Και πληρώνουν; 233 δις!!! Για την σωτηρία των τραπεζών! Συνεπώς είναι ολοφάνερο ποιος χρωστάει σε ποιόν!!! Οι τράπεζες χρωστάν στους πολίτες 120 δις. ευρώ! Χωρίς να υπολογίσουμε τόκους και αποζημιώσεις για την ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία!

      Διαγραφή
  3. 1)Για το υπέρογκο χρέος της χώρας ευθύνεται το γεγονός ότι η Ελλάδα για όλα, πλην ενός έτους, τα τελευταία 30 χρόνια παρήγαγε ελλείμματα. Οι ελλειματικοί προυπολογισμοί καλύπτονταν με δανεισμό (δημόσιο και ιδιωτικό). Άρα το χρέος αυξάνονταν πολύ πριν τα μνημόνια και την "τραπεζική" κρίση του 2008.

    2)Άρα μπήκαμε στο μνημόνιο γιατί, λόγω των τεράστιων ελλειμμάτων, δε βρίσκαμε χρήμα από τις αγορές κεφαλαίου. Είναι προφανές ότι αν συνέχιζαν να μας δανείζουν οι αγορές, όπως έκαναν όλα τα χρόνια, τότε δε θα μπαίναμε στο μνημόνιο.

    3)Η ελλάδα το 2009, πριν το μνημόνιο, είχε 26 δις έλλειμμα στον προυπολογισμό. που σημαίνει ότι ακόμα και αν ένα μαγικό ραβδί έσβηνε όλο το χρεός των προηγούμενων ετών και συνεχίζαμε με αυτό το ρυθμό για 10 χρόνια πάλι θα χρωστάγαμε 260 δις + τόκους.

    4)Η τραπεζική κρίση πράγματι υπάρχει, όμως προκύπτει αργότερα στην Ελλάδα (σαν αποτέλεσμα του μεγάλου χρεόυς και όχι σαν αιτία) λόγω της αδυναμίας των πολιτών (εξαιτίας της περιοριστικής πολιτικής για τη μείωση των δημοσίων δαπανών- αύξηση φορολογίας, μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κλπ) να πληρώσουν τα χρέη τους και επομένως, για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, αρκετά δις πηγαίνουν στις τράπεζες. Πάντως, από όσο θυμάμαι, τα τεράστια ποσά που δανείστηκαν οι Έλληνες δεν τους ανάγκαζε κανένας να τα δανειστούν: Γούσταραν διακοποδάνεια, αυτοκινητοδάνειο, 10 πιστωτικές, σταγαστικά 300.000 ευρώ......δεν είναι μακρυνές αυτές οι εποχές...Με απλά λόγια τη νύφη τώρα την πληρώνουν δυστυχώς όλοι και όχι μόνο αυτοί που αφελώς δανείστηκαν ασύστολα τα προηγούμενα χρόνια (βλέπε τον άθλιο νόμο Κατσέλη, περί αναστολής των πλειστηριασμών, που προστατεύει τον κάθε είδους μπαταχτσή)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή