Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ευθεία επίθεση του Γάλλου Υπ. Βιομηχανίας στην ΕΚΤ: «Υποτιμήστε επιτέλους το ευρώ να βγει η ευρωζώνη από την ύφεση… Δεν είναι βιώσιμο ένα ισχυρό και ακριβό ευρώ σαν να ήταν γερμανικό νόμισμα»

xreokopia.2
Σφόδρα κατέκρινε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Γάλλος Υπουργός Βιομηχανίας, Arnaud Montebourg, ζητώντας να ρυθμιστεί η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου για να στηριχθούν οι οικονομίες της ευρωζώνης.

Σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, ο Montebourg δήλωσε ότι το ευρώ είναι πολύ ισχυρό σε σχέση με το δολάριο, δυσχεραίνοντας την έξοδο από την ύφεση.
Αν γινόταν μια υποτίμηση του ευρώ κατά 10%, το γαλλικό ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 1,2%, θα δημιουργούνταν 120 χιλ. θέσεις εργασίας και θα μειωνόταν το έλλειμμα κατά 12 δισ. ευρώ, επισήμανε ο  Montebourg.
Εάν υπήρχε υποτίμηση του ευρώ κατά 20% τότε θα είχαν δημιουργηθεί 300 χιλ. θέσεις εργασίας και το έλλειμμα θα μειωνόταν κατά ένα τρίτο, πρόσθεσε.
Ο Montebourg απήυθυνε μάλιστα έκκληση στην ΕΚΤ να κάνει ότι και οι άλλες κεντρικές τράπεζες: να προσαρμόσει την πολιτική της και τα επιτόκια ανάλογα με τα συμφέροντα της ευρωζώνης.
"Το ευρώ είναι πολύ ακρινό και ισχυρό, ενώ ομοιάζει το 'γερμανικό'. Θα έπρεπε να μοιάζει όμως και στο 'γαλλικό', στο 'ιταλικό' και βασικά στο 'ευρωπαϊκό'", κατέληξε, εκφράζοντας στην ουσία την δυσφορία της γαλλικής κυβέρνησης για την πολιτική της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου