Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013

Στα νύχια της Μέρκελ...


Δύο χρόνια πριν. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συγκεντρωθεί στις Κάννες. Αρχηγοί κρατών, τεχνοκράτες, παρατρεχάμενοι, λομπίστες, golden boys των αγoρών, συγκεντρώνονται στο «παλάτι» αναμένοντας την σκληροτράχηλη Άνγκελα Μέρκελ…

Τα παραπάνω αποτελούν μονάχα μερικές εικόνες που περιγράφει ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Λουίς Θαπατέρο, στο βιβλίο του με τίτλο «El Dilema» (Το δίλημμα).

Δύο χρόνια μετά, ο Θαπατέρο ανασύρει από τη μνήμη του τα όσα διαδραματίστηκαν στη Σύνοδο των Καννών τον Νοέμβριο του 2011. Εκ των υστέρων, παραθέτει τις πιέσεις που δέχτηκε ο ίδιος προκειμένου να προσφύγει στο ΔΝΤ, παρότι γνώριζε το «ελληνικό πείραμα».

Στο πολυσέλιδο βιβλίο του περιγράφει τη μεγάλη πίεση που δέχθηκε από την Μέρκελ, προκειμένου να συναινέσει σε ένα ισπανικό μνημόνιο. Ήταν λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των G20 και μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία που έφεραν στην εξουσία τον αντίπαλο του σοσιαλιστή πρωθυπουργού.

Η Γερμανίδα ηγεμόνας αιφνιδιάζει τον Θαπατέρο, σύμφωνα με όσα ο ίδιος διηγείται: «Με χαιρέτησε ευγενικά και σχεδόν χωρίς καμία άλλη εισαγωγή, έριξε την πρόταση (για Μνημόνιο) για την οποία δεν είχαμε καμία πρότερη ένδειξη (...) Η Μέρκελ με ρώτησε αν ήμουν πρόθυμος να ζητήσω προληπτική χρηματοδότηση 50 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, καθώς άλλα 85 δισ. ευρώ θα πήγαιναν στην Ιταλία. Η απάντησή μου ήταν ένα ευθύ και ξεκάθαρο όχι», υποστηρίζει ο Θαπατέρο.

Προσθέτει μάλιστα ότι εξήγησε στην Μέρκελ πως η Ισπανία δεν είχε χάσει ακόμη τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης από τις αγορές και ότι είχε λάβει όσα μέτρα είχαν συμφωνηθεί με την ευρωζώνη για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντί της.

Εν τέλει η Μέρκελ τον κοίταξε -όπως αναφέρει- στα μάτια και του είπε στα αγγλικά: «Οk. Καταλαβαίνω».

Η καγκελάριος δεν επανήλθε στο αίτημά της και οι ηγέτες δαπάνησαν τον περισσότερο χρόνο της Συνόδου, προειδοποιώντας τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου να μην προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ελληνικό μνημόνιο και προσπαθώντας να πείσουν τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να δεχθεί και εκείνος δάνειο από το ΔΝΤ, ελπίζοντας ότι αυτό θα απέτρεπε την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης.

Αναφερόμενος στην συντονισμένη πίεση που ασκήθηκε στη Ρώμη, κατά την σύνοδο των Καννών, ο Θαπατέρο ανακαλεί τα λόγια του τότε υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος φέρεται εύλογα να είπε: «Μπορώ να σκεφτώ καλύτερους τρόπους για να αυτοκτονήσω».

Ο Θαπατέρο περιγράφει το παλάτι των Καννών, όπου διεξήχθη η περιβόητη σύνοδος, ως «ένα οχυρό κυριευμένο από τις αγορές» και σημειώνει ότι στους διαδρόμους ήδη ψιθυριζόταν το όνομα του Μάριο Μόντι, του τεχνοκράτη που διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον Νοέμβριο του 2011.

Στο βιβλίο του, πρώτο πόνημα ευρωπαίου πολιτικού που εξιστορεί τα γεγονότα της ταραχώδους εκείνης περιόδου, ο Ισπανός σοσιαλιστής σημειώνει ότι οι ευρωπαίοι οικονομολόγοι ήταν σε υπερβολικό βαθμό απαισιόδοξοι για την Ισπανία και υποστηρίζει ότι ο ίδιος μπόρεσε να «αποτρέψει το μεγαλύτερο κακό», αυτό ενός πακέτου διάσωσης που δεν θα αφορούσε μόνο τις τράπεζες, αλλά ολόκληρη την ισπανική οικονομία. Αναγνωρίζει πάντως ότι η αντίδραση στην κρίση ήταν αργή και παραδέχεται ότι έγιναν λάθη.

Δύο χρόνια μετά από εκείνα τα γεγονότα, ο Θαπατέρο συμπεραίνει ότι η σωστή δημοσιονομική πολιτική μπορεί να τιθασεύσει τις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι οι αποφάσεις εφαρμόζονται αποτελεσματικά, άμεσα και με πυγμή.

Ωστόσο η ΕΕ αντέδρασε πολύ αργά όταν τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας ήταν πλέον εμφανή στα τέλη του 2009 και απέτυχε να συμφωνήσει σε ένα μέτρο που ο Θαπατέρο πιστεύει ότι θα σταματούσε την κρίση στην εκκίνησή της: Την έκδοση ευρωομολόγων.

Μέρος του βιβλίου προδημοσίευσε το πρακτορείο Reuters.

Απίστευτες ατάκες από Σαρκοζί

Την κορύφωση των αφόρητων πιέσεων που δέχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου πριν τη Σύνοδο του G20, στις Κάννες, το Νοέμβριο του 2011, από τους ευρωπαίους ηγέτες για το δημοψήφισμα που είχε αποφασίσει, περιγράφει στα απομνημονεύματα του ο τότε πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Φήμες θέλουν τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να επιτίθεται φραστικά στον Παπανδρέου με πρωτοφανές υβρεολόγιο, ουρλιάζοντας ότι με την απόφασή του θέτει σε κίνδυνο την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου o Σαρκοζί, σε έξαλλη κατάσταση, πάτησε το ένα πόδι στην καρέκλα του προσπαθώντας να ανέβει στο τραπέζι, αλλά τον συγκράτησαν την τελευταία στιγμή οι συνεργάτες του, ενώ φώναζε προς τον Παπανδρέου «Είσαι ένας γα@@νος ψυχοπαθής!».

«Ο Παπανδρέου είναι μ@@@@ς, ένας πραγματικός μ@@@ς», φέρεται να είπε ο Νικολά Σαρκοζί μπροστά στους υπουργούς του κατά τη Σύνοδο Κορυφής των G20 στις Κάννες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου