Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Βοσνία: Άγριο ξύλο και πυρπολήσεις κτιρίων με φόντο τη διαφθορά

asimbibastos news
Βοσνία: Άγριο ξύλο και πυρπολήσεις κτιρίων με φόντο τη διαφθορά

Οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης διεξάγουν έρευνα για τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που προκάλεσαν την Παρασκευή τον τραυματισμό 220 ανθρώπων.

Η εισαγγελία στην Τούζλα στα βορειοανατολικά της χώρας, απ’ όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, διέταξε τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τις συνθήκες εκδήλωσης πυρκαγιάς από την οποία καταστράφηκε το περιφερειακό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας «Dnevni Avaz».

Έρευνες διεξάγονται επίσης στο Σαράγεβο, στο Μόσταρ και στη Ζένιτσα, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια και σε ορισμένες τα πυρπόλησαν μάλιστα.

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κυρίως σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική διαφθορά και το υψηλό επίπεδο φτώχειας, είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και ο συνδικαλιστής Γιόζιπ Μίλιτς στο Μόσταρ.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την Τούζλα την Τετάρτη με τη συμμετοχή δυσαρεστημένων εργαζομένων σε εργοστάσια της περιοχής -που τελούν υπό καθεστώς πτώχευσης μετά την ιδιωτικοποίησή τους-, άνεργων νέων και μελών οργανώσεων βετεράνων πολέμου.

Την Παρασκευή διαδηλωτές λεηλάτησαν και πυρπόλησαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης της Τούζλα. Περίπου 100 νεαροί με καλυμμένα πρόσωπα, που φορούσαν τα διακριτικά της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου, εισέβαλαν στο κτίριο το οποίο λεηλάτησαν, ενώ πέταξαν και τηλεοράσεις από τα παράθυρα.

Μετά τα βίαια επεισόδια ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Τούζλα ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου