Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί άραγε ματαιώθηκε προγραμματισμένο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στο εξωτερικό; Διαβάστε...

asimbimastos news
Συνέβη πριν από λίγο: Γιατί ματαιώθηκε προγραμματισμένο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στο εξωτερικό;
Στο μακρινό Αζερμπαϊτζάν επρόκειτo να ταξιδέψει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι το ταξίδι του ματαιώνεται. Η επίσημη ανακοίνωση μιλάει για  βλάβη που διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος.
Βέβαια παράλληλα και εντελώς τυχαία την τελευταία βδομάδα υπάρχει και αυτή η είδηση...



Η Κομισιόν «μπλοκάρει» την πώληση της ΔΕΣΦΑ

Eυρωπαϊκή Επιτροπή θέτει νέα εμπόδια στην ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar, ζητώντας ως προαπαιτούμενο την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ημερησίας, πρόκειται για εξέλιξη που προκαλεί ανησυχίες τόσο στην ελληνική όσο και στην αζέρικη πλευρά, καθώς, πέραν όλων των άλλων, μεταθέτει για άγνωστο χρόνο την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ και την είσπραξη των 400 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Κατά τη διάρκεια  συνάντησης στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των μετόχων, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ , της Socar και της ΡΑΕ με τους επικεφαλής της DG Energy(Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν) ζητήθηκε πέραν όλων των άλλων διαδικασιών και η διακυβερνητική συμφωνία Ε.Ε.- Αζερμπαϊτζάν, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από τη Βουλή του Αζερμπαϊτζάν. Η συμφωνία θα δεσμεύει το Αζερμπαϊτζάν ότι σέβεται και δέχεται να εφαρμόσει το «τρίτο ενεργειακό πακέτο» της Ε.Ε., δηλαδή την οδηγία (και νόμο του ελληνικού κράτους από το 2011) για τον πλήρη διαχωρισμό της διανομής από την παραγωγή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ζητείται τέτοιου τύπου συμφωνία προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξαγορά εταιρείας, όμως τα στελέχη της DG Energy υποστήριξαν ότι η διαδικασία είναι επιβεβλημένη στο πλαίσιο του ειδικού όρου που περιλαμβάνει το τρίτο ενεργειακό πακέτο για τις περιπτώσεις εξαγοράς ενεργειακών υποδομών από εταιρείες τρίτων χωρών.

1 σχόλιο: